Τρίτη, Ιουνίου 26, 2007

Συναυλία αραβικής μουσικής με τους Ziryab Trio

(an English translation follows)


Κυριακή 19 Αυγούστου 2007 στο θέατρο Ερωφίλη στις 21:30 στο πλαίσιο του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου


O Ζίριαμπ ήταν ένας μουσικός στην αυλή του Χαρούν αλ-Ρασίντ στη Βαγδάτη του 9ου αιώνα. Γνωστός ως το ‘Μαύρο Πουλί’, ήταν ένας εξαιρετικά χαρισματικός τραγουδιστής, συνθέτης και ουτίστας. Μετοικίζοντας στην Κόρδοβα της Ανδαλουσίας έθεσε τις βάσεις της κλασικής ανδαλουσιανής μουσικής και αποτέλεσε έμπνευση για γενιές μουσικών στον αραβικό κόσμο.

Ο φοιτητικός πολιτιστικός σύλλογος "Δρόμοι της Ανατολής" με χαρά συνεργάζεται με τον νεοϊδρυθέντα πολιτιστικό σύλλογο "Πρόβα" για τη διοργάνωση μιας μοναδικής συναυλίας με ένα παγκοσμίου φήμης αραβικό συγκρότημα, αποτελούμενο από τρεις βιρτουόζους μουσικούς, που υπόσχονται ένα μοναδικό ταξίδι στη μουσική παράδοση της ανατολικής Μεσογείου του 19ου αιώνα και εξής (βιογραφικά μετά την αγγλική μετάφραση).

Είσοδος 20 ευρώ και 10 ευρώ φοιτητικό.

Χορηγοί επικοινωνίας: εκδόσεις Καλαϊτζάκης Α.Ε., Goodnet.gr, Fly FM


Ziryab was a musician in Haroun al-Rashid’s court in Baghdad in the 9th century. Known as the ‘Black Bird’, he was an extremely gifted singer, composer and oud player. After settling in Cordoba, Andalucia, he laid down the foundations for classical Andalucian music, inspiring generations of musicians throughout the Arab world.

The internationally renown Arabian group, consisting of three well known virtuoso musicians, promise to take the audience in a unique voyage in the musical tradition of the Eastern Mediterranean of the 19th century and thenceforth.

Entrance 20 euro and 10 euro for students.


Το σχήμα δημιουργήθηκε το 1995 από τρεις Παλαιστίνιους Άραβες δεξιοτέχνες μουσικούς: τον Taiseer Elias (ούτι), τον Νassim Dakwar (βιολί) και τον Zohar Fresco (κρουστά). Επικεντρώνονται στην εκτέλεση αραβικής και τουρκικής μουσικής του 19ου και του 20ου αιώνα. Ερμηνεύουν μεγάλους κλασικούς Άραβες συνθέτες, σε μια προσπάθεια διατήρησης της πλούσιας παράδοσης της Μέσης Ανατολής, ούτως ώστε να αποτελέσει τη βάση για δημιουργία νέας και αυθεντικής μουσικής.

Ο Taiseer Elias, ιδρυτής του συγκροτήματος, θεωρείται ένας από τους καλύτερους ουτίστες της Μέσης Ανατολής. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην εθνομουσικολογία από το Hebrew University της Ιερουσαλήμ και είναι ιδρυτής της Ορχήστρας Κλασικής Αραβικής Μουσικής. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς και συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο για συναυλίες και ηχογραφήσεις.

Ο Nassim Dakwar είναι βιρτουόζος βιολονίστας με εξαιρετική τεχνική και συναισθηματικότητα στην ερμηνεία. Είναι το πρώτο βιολί της Ορχήστρας Κλασικής Αραβικής Μουσικής της Ναζαρέτ.

Ο Zohar Fresco είναι βιρτουόζος σε πολλά κρουστά όργανα και εντυπωσιάζει το κοινό στις εμφανίσεις του. Έχει αναπτύξει δική του τεχνική βασισμένη στην αραβική, ινδική, περσική και τουρκική μουσική, αλλά και στη τζαζ. Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους και πλέον περιζήτητους περκασιονίστες στον κόσμο (επισκεφτήτε την προσωπική του ιστοσελίδα http://www.zoharfresco.com/).

Δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ
www.rfr.gr