Κυριακή, Ιουνίου 22, 2008

Προβολή "Η άκρη του ουρανού" στις 28/6

Οι "Δρόμοι της Ανατολής" προβάλλουν τη νέα ταινία του Fatih Akın "Η άκρη του ουρανού" που απέσπασε τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και το οικουμενικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών 2007, καθώς και άλλες διακρίσεις σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Η ταινία διαδραματίζεται στη Γερμανία και στην Τουρκία με πρωταγωνιστές ανθρώπους των οποίων οι ζωές εμπλέκονται με αναπάντεχους τρόπους, ενώ δεν λείπουν και πολιτικά σχόλια για τις κοινωνίες των δύο χωρών.

Ο Fatih Akın έχει αναδειχθεί σε έναν από τους αγαπημένους σκηνοθέτες των "Δρόμων της Ανατολής" καθώς έχουν ήδη προβληθεί οι ταινίες του "Μαζί ποτέ" και "Ήχος της Πόλης" με μεγάλη επιτυχία.

Η ταινία προβάλλεται σε έναν όμορφο χώρο που άνοιξε πρόσφατα στο Ρέθυμνο και έχει φτιαχτεί με πολύ μεράκι. Πρόκειται για τον κήπο του σπιτιού του Αλή Βαφή Σελιανάκη, έναν από τους πιο πλούσιους Κρήτες μουσουλμάνους του Ρεθύμνου. Ο Ανδρέας Νενεδάκης στο βιβλίο του "Βουκέφαλοι" περιγράφει τον κήπο ως παράδεισο, με τρεχούμενα νερά, οπωροφόρα δέντρα και παγόνια. H οικογένεια έφυγε πριν την ανταλλαγή πληθυσμών, όταν τα πράγματα, με τον πόλεμο στην Μικρά Ασία, είχαν δυσκολεύσει πολύ για τους μουσουλμάνους του νησιού. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από τη ΧΕΝ και από το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών. Σήμερα αποτελεί τον κήπο εργαστηρίων βιβλιοδεσίας και κεραμεικής που λειτουργούν στους μπροστινούς χώρους, αλλά θα ήταν ίσως σκόπιμο να διατηρηθεί η ονομασία ως "Κήπος του Αλή Βαφή" για τη μνήμη αυτών που έφυγαν και αποτελούσαν για αιώνες ζωντανό κομμάτι αυτού του τόπου και τα εθνικιστικά κινήματα στα Βαλκάνια μετέτρεψαν σε εχθρούς.

Σας περιμένουμε το Σάββατο 28 Ιουνίου στις 21:00 στη θερινή μας προβολή στον Κήπο του Αλή Βαφή στην Παλιά Πόλη, στα Πεταλάδικα, Τζάνε Μπουνιαλή 65 (ο δρόμος βρίσκεται στο πρώτο στενό αριστερά μετά τη Μεγάλη Πόρτα).

Δείτε το trailer της ταινίας.