Πέμπτη, Απριλίου 22, 2010

Συναυλία με έξι εξαιρετικούς μουσικούς!

Οι "Δρόμοι της Ανατολής" σας καλούν σε μια πανδαισία ήχων με έξι μοναδικούς μουσικούς:

Ross Daly: λύρα, τάρχου, σάζι και ραμπάμπ
Zohar Fresco: κρουστά
Κέλυ Θωμά: λύρα
Χάρης Λαμπράκης: νέυ
Γιώργος Μανωλάκης: λαούτο
Περικλής Παπαπετρόπουλος: λάφτα

H συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 στο Ωδείο Ρεθύμνου (Παλιά Πόλη) στις 21:00. Είσοδος: 5 ευρώ και 3 ευρώ (φοιτητικό)

Χορηγοί της συναυλίας μας είναι: καφέ-μπαρ "Figaro", καφέ "Μελί-Μελό", μαγειρείο "Πεταλάδικα" και χορηγός επικοινωνίας: βιβλιοχαρτοπωλείο "Δασκαλάκης".

Η συναυλία στο facebook.

Πληροφορίες για τους μουσικούς:
  • Η διαδρομή του Ross Daly και η προσφορά του στα μουσικά πράγματα της Ελλάδα, και όχι μόνο, είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Η πρόσφατη περιπέτεια του μουσικού εργαστηρίου "Λαβύρινθος", του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, που έφερε τη σημαντική αυτή εστία μουσικής δημιουργίας πολύ κοντά στο κλείσιμο, κινητοποίησε πλήθος κόσμου με αίσιο τελικά αποτέλεσμα, χωρίς ωστόσο να έχουν λήξει τα προβλήματα. (Σύνδεσμοι: ιστοτόπος του Λαβυρίνθου, και το προφίλ του Ross Daly στο MySpace).
  • Ο Zohar Fresco έχει ξαναπαίξει στο Ρέθυμνο εντυπωσιάζοντας ντόπιους και ξένους που είχαν παραβρεθεί στη συναυλία που είχαν διοργανώσει οι "Δρόμοι της Ανατολής" σε συνεργασία με το σύλλογο "Πρόβα" στο πλαίσιο του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2007. Ο Zohar Fresco είναι βιρτουόζος σε πολλά κρουστά όργανα και εντυπωσιάζει το κοινό στις εμφανίσεις του. Έχει αναπτύξει δική του τεχνική βασισμένη στην αραβική, ινδική, περσική και τουρκική μουσική, αλλά και στη τζαζ. Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους και πλέον περιζήτητους περκασιονίστες στον κόσμο. (Σύνδεσμος: προσωπική του ιστοσελίδα http://www.zoharfresco.com/).
  • Η Κέλυ Θωμά έχει ανοίξει τις δυνατότητες της λύρας σε νέους ήχους και επιρροές. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς παγκόσμιας φήμης και έχει παίξει σε πάμπολλες συναυλίες και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον Ιανουάριο κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της cd με τίτλο "Anamkhara"! (Σύνδεσμοι: το προφίλ της Κέλυς Θωμά στο MySpace).
  • Ο Χάρης Λαμπράκης είναι ένας μουσικός που με άνεση κινείται από τη τζαζ μέχρι την παραδοσιακή μουσική παίζοντας νέι όπως δεν το έχετε ξανακούσει! Το "Χάρης Λαμπράκης Quartet" δημιουργήθηκε το 2006 και φέτος το Φλεβάρη κυκλοφόρησε το πρώτο cd τους με τίτλο "Θέα" (Σύνδεσμοι: το προφίλ του "Χάρης Λαμπράκης Quartet" στο MySpace)
  • Ο Γιώργος Μανωλάκης είναι γνωστός στους φίλους της καλής κρητικής μουσικής. Παλιό μέλος των Χαΐνηδων και με έχει πολλές σημαντικές συνεργασίες, όχι μόνο παίζοντας λαούτο αλλά και σε άλλα έγχορδα όργανα (μπουζούκι, τζουρά, μπουλγαρί). Με μια αναζήτηση στο YouTube μπορείτε να δείτε κάποιες από τις ζωντανές εμφανίσεις του.
  • Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος έχει στο ενεργητικό του πλήθος συναυλιών και ηχογραφήσεων. Έμπειρος και αναγνωρισμένος ως δάσκαλος του σάζι και του πολίτικου λαούτου έχει διδάσκει στην σχολή του "Συλλόγου προς Διάδοση της Εθνικής Μουσικής", στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο της Παλλήνης και στο μουσικό εργαστήρι "Λαβύρινθος". Είναι ιδρυτής του σχήματος "Saz Grubu" (1997) και του βιβλίου "Σάζι Vol. 8".
Πληροφορίες για τα όργανα:
  • Το τάρχου είναι νέο ένα τετράχορδο όργανο που παίζεται με δοξάρι και κατασκευάστηκε από τον Peter Biffin (για την ιστορία του οργάνου αναφέρει ότι ο Ross Daly έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην κατασκευή και τη διάδοσή του). Υπάρχουν δύο τάρχου: ένα με κοντό μανίκι (μοιάζει με λύρα) και ένα με μακρύ μανίκι, το νακ τάρχου (μοιάζει με γιαλί ταμπούρ). Ακούστε τον Ross Daly να παίζει νακ τάρχου.
  • Tο ραμπάμ είναι έγχορδο νυκτό όργανο που απαντάται στην παραδοσιακή διαφόρων χωρών. Στο Ρέθυμνο το ξανακούσαμε πέρσι σε συναυλία αφγανικής μουσικής που διοργάνωσαν οι "Δρόμοι της Ανατολής". Ακούστε τον Hamayun Sahi να παίζει ένα ισπανικό τραγούδι.